top of page
Grossgasteiger Change 03Crop3.png
CD png website.png

CHANGE ALBUM
Nu te beluisteren op alle streamingsdiensten en CD

Change Album voorbeeld2.png
Streaming Services.png

 
 
Variations on: Change, a symphonic journey

Verhaal, achtergrond

Op 18 september lanceer ik 'Change - a symphonic Journey'. Een filmisch album met hedendaagse orkestmuziek en diverse solistische passages. Dit album is het derde hoofdstuk (vervolgend op Escaping Reality en Obstacle resp.) van de muzikale verhaallijn, gebaseerd op eigen gevoelens en ervaringen. 

Verandering is iets constants, hoewel je het niet direct kan waarnemen. Ikzelf houd heel erg van een zichtbaar veranderende omgeving en dit is misschien ook wel de reden waarom ik componist ben geworden. Ik heb tijdens mijn werk en als privé persoon diverse ontwikkelingen doorgemaakt en telkens word ik opnieuw gefascineerd en overrompeld door de nieuwe ervaringen en ongekende emotionele veranderingen tijdens zo'n proces.

Om als persoon een ontwikkeling door te maken moet je anders leren denken, kijken, voelen en ervaren. Deze route en op wijze van emotie, gevoel, en gedachtengang vertellen is de basis geworden voor het nieuwe album
'Change - a symphonic Journey'. 

 


 

Instrumentatie

Symphonie-orkest, solisten

De instrumentatie in dit album is zeer divers. Naast een symfonie-orkest zoom ik tijdens het werk in op diverse solisten en een expressief strijkkwartet dat soms wel erg opvallend de aandacht op zich neemt.

Het grote orkest, ingezoomd op het strijkkwartet en de solisten onderling spelen allemaal een andere rol in het werk. Zo probeer ik tussen de secties en solisten te schuiven om het lichamelijke en het mentale te onderschrijven in muziek.

De sound is dit keer veel uitbundiger. Ik heb geprobeerd in een breed spectrum een spectaculair film achtig album te maken met muziek die mogelijk ook onder een aantal prominente films zou passen. 

Tracklist

Hoofdstukken, performances

Het werk met de oorspronkelijke naam 'opus 77' is omgevormd tot een muziekalbum dat bestaat uit tien hoofdstukken dat is verklankt in acht verschillende soundtracks (ook wel de 'short performance' genoemd).

01 Prologue
inleiding
02 Conviction overtuiging
03 Perseverance doorzettingsvermogen
04 Desperation radeloosheid
05 Strength innerlijke kracht
06 Misery ellende
07 Decisiveness & Determination besluitvaardigheid & doorslaggevendheid 
08 Triumph & Pride triomf & trots

Deze tien hoofdstukken verklanken krachtige persoonlijke emotionele uitspattingen. Daarnaast zijn er in het album soundtracks toegevoegd die geïnspireerd zijn op de hoofdstukken en terugkomende thematiek introduceren door het hele album. De zogenaamde 'variations on: Change'. 

De combinatie zware thematiek, lichtere variaties en ambiance zorgen voor een natuurlijke balans tussen zware en lichte muziek, ook wel de 'full performance' genoemd.


01 Prologue
inleiding
02 Conviction overtuiging
03 Willpower wilskracht
04 Guttfeeling onderbuikgevoel
05 Perseverance doorzettingsvermogen
06 Desperation radeloosheid
07 Strength innerlijke kracht
08 Hesitation aarzeling
09 Uncertainty onzekerheid
10 Misery ellende
11 Hope hoop
12 Decisiveness & Determination besluitvaardigheid & doorslaggevendheid 
13 Triumph & Pride triomf & trots
14 Acceptance aanvaarding
15 Deliverance acceptatie
 
De muziek en het persoonlijke verhaal leent zich uitstekend als basis voor een korte opera. De termen short performance en full performance zijn daaruit afgeleid. Uiteraard later meer over deze ontwikkelingen. Wordt vervolgd dus.Eindbewerking, mixage, mastering

Leroy Evers, EVEROY Sound Design

Samen met Leroy Evers hebben we voor dit album de spectaculaire filmische sound ontdekt. De samenwerking met Leroy Evers is tot stand gekomen uit eerdere gezamenlijke projecten. Evers is sound designer in hart en nieren en werkt samen met zijn partner aan prominente Tv producties en online media. Kijk op de partners pagina voor meer over deze producties.
 
Een lang proces waarbij Leroy als mixage engineer stoeit met de vele tracks (maar liefst 96 stuks) van het gehele 43 minuten durende werk. Langzaam krijgt het werk zijn vorm. Lange boeiende telefoongesprekken over verschillende inside-specs en de vele mails vol belangrijke punten omtrent de compositie en het arrangement veranderen langzaam in mooi warm geluid. De muziek ontwikkelt zich uit een brei van instrumenten en musici geneuzel, opgestapelde boventonen en soms een wat irritante amateuristische inzet uit één van de instrumenten tracks. Leroy weet er wel raad mee en in no-time arriveert er een krachtige serieuze eerste master-track in transfer.

Te bedenken dat we in de 'nasleep' lijken te zitten van de corona-pandemie (hier in west Europa dan) en inmiddels tijden kennen van orkesten en ensembles gebonden aan constant veranderende richtlijnen en met weinig uitzicht met nieuw materiaal op de proppen kunnen komen, kunnen we met de muziek van 'Change' en 'Obstacle' laten horen hoe belangrijk live orkestrale muziek is en welke impact het heeft op ons cultureel welzijn.

Om diezelfde reden dat ik mijn muziek maak is louter en alleen die van heimwee naar het spelen in een orkest. Dat ik in samenwerking met Evers datzelfde gevoel, dié rijke sound, die prikkeling vanuit het midden van het orkest ervaar, geeft mij nieuwe energie nieuwe bijzondere projecten te blijven ontwikkelen.  

Zelf beluisteren

Album beluisteren, kopen

Je kunt het album vanaf 18 september gratis beluisteren op alle online streaming-diensten. CD-kwaliteit albums worden uitgegeven in eigen beheer. Stuur een bericht via de contact pagina of via social media kanalen. Of bestel een CD via de webshop 
 

Veel luisterplezier!


 

bottom of page