top of page
Search

Plastic Soup Project

“Over de sense of urgency”

Wat ik zo geweldig vind aan dit project (en soortgelijke initiatieven) is dat het een groot, bijna niet te bevatten probleem opbreekt in kleinere delen. Waar we wel degelijk vorm aan kunnen geven en in kunnen participeren.


Concreet: klimaatprobleem -> milieuprobleem -> vervuiling -> plasticprobleem. Daar kun je vervolgens op governance level naar kijken (regimes in de samenleving, heersende paradigma’s; politici, klimaatconferenties, maatschappelijke normen en waarden) maar ook op groundfloor level (van NGO’s via initiatieven als Clean Up Day en trends als plogging tot grote crowdfunds als Bojan Slat met zijn opruimarmen in de oceanen).


Zoals ik het zie is het een verzameling van initiatieven die weliswaar van heel verschillende schaal zijn, maar allemaal even belangrijk. Ze spreken namelijk allemaal op eigenwijze eigen wijze de groeiende sense of urgency aan bij het publiek. En veranderen ook allemaal daadwerkelijk iets! Er is geen goed of fout of beter. Een waarde toekennen aan verschillende projecten zou niet alleen getuigen van slechte smaak, ook bevestigt het slechts de ‘old school’ aanpak waardoor dit probleem überhaupt ontstaan is.


‘De kinderen zullen je dankbaar zijn’ beoogt een actieve betrokkenheid van de gecombineerde doelgroepen ‘ouders en kinderen’ om samen actief aan de slag te gaan met het plastic probleem. Een opname van het activistisch lied zal vervolgens een zang-marathon in gang zetten, waarbij de urgentie en actie overal op eigen manier en in eigen tijd vormgegeven kan worden. Hopelijk wordt het vervolgens via de ouders en kinderen opgepakt door scholen, buurten en gemeenten en gekoppeld aan andere - soortgelijke en bestaande - initiatieven.


Voor de basis-opname worden nu gezinnen gezocht die geluid willen geven aan de boodschap. Een hele eer, want ze zullen vervolgens overal als voorbeeld dienen en gehoord worden in hun oproep tot deelname. Ik zou zeggen: meld u nu aan! De opnames beloven inspirerend en onderhoudend te worden. 🙂👍

7 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page