top of page

REVELATION ALBUM
dedicated to neurodiverse communities

Revelation_final CD hoes SA.png
Streaming Services.png

 

Variations on: Revelation, a symphonic journey

Introductie

Het is denk ik nu inmiddels een jaar of twee geleden dat een collega mij attendeerde op een 'bepaald soort gedrag' dat misschien wel eens met autisme te maken zou kunnen hebben. Werkend in de kunstbranche is dat natuurlijk geen rariteit om op bepaalde gebieden anders te zijn en worden waargenomen dan bij mensen om je heen gebruikelijk is. Maar dat dit een duidende oorzaak zou kunnen hebben, zette het me aan het denken.

Ik heb me doorgaans wel vaker afgevraagd waarom ik altijd zó anders ben dan het grote gros van de mensen in mijn directe omgeving. En dat ik zo lang ik me kan herinneren altijd wel een vreemde eend in de bijt gevoeld heb. Dat ik me altijd goed heb kunnen aanpassen aan de omgeving, is dan ook wel waarom ik er nooit tijd aan heb besteed om er meer over te weten te komen. "Ignorance is bliss" zoals je dat tegenwoordig wel es hoort zeggen.

Revelation is het naslagwerk van een lange zoektocht naar de ware zelve, dat enkele maanden heeft geduurd. Een reis door de wereld van neurodiversiteit die, na het doen van wat speurwerk en tests als een donderslag bij heldere hemel een hele andere wending kreeg. Binnen zes maanden leerde ik meer weten over mijn mijzelf dan 36 jaar levenservaring kon bijspijkeren. Een miljoen vragen oproepend, leidend naar één-hetzelfde antwoord. Asperger.

Dit album is toegewijd aan hen die stoeien met neurodiversiteit, kampen met onbegrip uit de neurotypisch gevestigde orde in onze maatschappij en mensen die zichzelf leren herontdekken en met de nodige (hulp)middelen nieuwe waarde geven aan hun leven. Revelation is de (her)ontdekking van beperkingen en de superkrachten van het autistisch spectrum in de samenleving en de wil om balans en harmonie te vinden in een bijzondere manier van leven.Variations on: Revelation, a symphonic journey

Variations Reeks

Vanaf 2020 ben ik albums gaan uitgeven die een link hebben met maatschappelijke, politieke of filosofische onderwerpen met de natuur als verbindende factor. Het album Revelation maakt deel uit van deze reeks, maar lag oorspronkelijk niet in de lijn van geplande albums voor uitgave. Het album is voor mij net als voor jou als een verassing deel geworden van de collectie. Het is een emoties achtbaan en vanuit eigen perspectief geschreven.

Een verhaal uit duizenden, maar herkend en onderschreven door vele neurodiverse mensen. Ik hoop dat het mensen raakt doordat verklankte gevoelens als een unieke taal zonder woorden voor iedereen vrij vertaald kan worden en iedereen met een open hart tegenmoet kan komen aan de gevoelens en emoties die spelen bij een dergelijke openbaring in de neurodiverse community.

De werken uit de "Variation on: reeks" hebben in enige mate een relatie met eerder uitgegeven werk. Het werk 'Opus 65 - Breakthrough' dat van oorsprong ergens rond 2009 door mij is gecomponeerd heb ik gekozen als thema voor de muzikale lijn van het nieuwe album. Door de muziek te koppelen aan nieuwe context, maak ik ruimte voor discussie binnen een belangrijk onderwerp.Variations on: Revelation, a symphonic journey

Instrumentatie

De  verschillende persoonlijkheidstesten in het neurodiversiteitsonderzoek hebben me aangespoord tot het doemdenken over mijn diepste zijn. De dynamische verschillen tussen de verklankte emoties onderling liggen verder uiteen dan ooit te voren. Bij autisme speelt algemeen welzijn, energiebalans en harmonie een belangrijke rol, nadat deze steeds op onbegrijpelijke wijze wordt verstoord.Om de dynamische verschillen tussen het gevoel: de status quo en de emotionele verklanking van bijvoorbeeld een zware depressie te kunnen verklanken heb ik gebruik gemaakt van zwaar slagwerk dat voor het gevoel terug gaat naar de roots van menselijk bestaan. Als ijkpunt van het menselijk 'zijn' en overeenkomst met dat wat onze voorouders 'als mens zijnde' verenigd in muziek. 

 Variations on: Revelation, a symphonic journey

Hoofdstukken

Revelation is een compositie met 8 hoofdstukken die een periode van 6 maanden verklankt. Zes maanden waarin één leven volledig overhoop wordt gehaald en uiteindelijk weer een weg word gevonden om verder te gaan, zonder hulp van buitenaf. Belangrijke onderwerpen bepalen de titels in het album. Onderwerpen die gekenmerkt worden door een rode draad in de gebeurtenissen en soms heftige emoties oproepen. 

01 Ignorance is Bliss
02 Self Study
03 The Only Answer to a Million Questions
04 A Moment of Reflection
05 Breakthrough
06 Depression
07 Finding the Inner Peace of Mind08 Revelation.Variations on: Revelation, a symphonic journey

Mixage, mastering en eindbewerking

In samenwerking met Leroy Evers heeft het album zijn uiteindelijke specifieke sound gekregen. De samenwerking met Evers is tot stand gekomen uit eerdere gezamenlijke projecten. Evers is sound designer in hart en nieren en we werken samen met zijn partner aan prominente Tv producties en online media. Bekend van de Dierenlot, Alzheimer Nederland en Milieudefensie reclames.Wat me iedere keer verbaast is dat Leroy geen een project te groot schuwt. Een compositie maken voor een symfonieorkest beslaat al gauw 25 verschillende instrumenten die allemaal een plekje in het stereobeeld en het akoestisch veld opeisen. Leroy weet dat ik het belangrijk vind dat de luisteraar als het ware het orkest kan beleven vanaf een bijzondere sweet-spot. Het Revelation album is een knap hoogstandje omdat ieder album een nieuwe aanpak vergt en ik mijn laatst volgende album weer wil overtreffen met kwaliteit van werk en sound. Als je interesse hebt is het unieke werk van Leroy, luister dan maar eens naar 'Depression', waarin hij een prachtige harmonie weet te scheppen tussen zwaar expressieve instrumenten in het heetst van de strijd.Variations on: Revelation, a symphonic journey

Streamen en op CD

Je kunt het album gratis beluisteren via streaming. CD-kwaliteit albums worden uitgegeven in eigen beheer. Omdat de kosten vaak opwegen tegen de baten zijn de CD's alleen in grote oplages te bestellen. Minimaal 5 stuks à 15,- per bestelling. In de webshop op deze website is er ook een download beschikbaar per album.Stuur een bericht via de contact pagina of via social media kanalen.

Journey Album L5.jpg
bottom of page