top of page
CD png website.png

OBSTACLE ALBUM

Nu op alle streamingsdiensten en CD

Obstacle_final CD hoes.png
Streaming Services.png

 

 

Variations on: Obstacle, a symphonic journey

Verhaal, achtergrond

In 2021 heb ik 'Variations on: Obstacle' gelanceerd. Een album met hedendaagse orkestmuziek begeleid door een pianist en fluitist. Dit album is een tweede hoofdstuk (vervolgend op Escaping Reality) van de muzikale verhaallijn, gebaseerd op mijn ervaringen met de pandemische situatie en persoonlijke emoties die daaruit voortvloeien. 

Een realiteit die wordt uitvergroot op globale schaal. De persoonlijke beleving van een obstakel, waarin 'de pandemie' of de persoonlijke emoties die voortvloeien uit plotselinge veranderingen, als een geestelijk obstakel de muzikale verhaallijn scheppen. Het is een energiek album vol drama.

Mijn fascinatie voor de natuur, de samenleving, en mijn liefde voor live -orkestrale muziek zijn de bron van inspiratie voor mijn werken.

 Instrumentatie

Symphonie-orkest, solisten

Ik ervaar een innige liefde voor zware doch speelse orkestrale filmmuziek. Als twintiger speelde ik in diverse orkesten en ontwikkelde als paukenist een voorkeur voor een nieuwe muziekervaring en muziekbeleving vanuit het orkest. Zware percussieve geluiden uit het strijkorkest, energiek aangezette contrabas, pauken en zwaar koper leiden vaker de hoofdtoon in mijn muziek. Ook in 'Variations of: Obstacle' is dat niet anders. 

Het orkest wordt begeleid door een solo dwarsfluitist en een pianist. Samen wisselen ze af-en-aan tussen de dramatische thematiek en dragen ze bij aan een breed dynamisch bereik tussen de verschillende secties binnen het orkest en de solisten. Bepaalde instrumenten in het orkest spelen een bijzondere rol en zijn bij mixage in het licht gezet om de spanning en sensatie van het orkest als geoliede stoommachine te verklanken.

Ik vind het belangrijk dat je het orkest kunt voelen. Niet als simpele geluidsbron vanuit de zogenoemde sweet-spot zoals we dat kennen uit het publiek, maar ook de energie en spanningsbogen van de hard werkende musici en de specifieke percussieve akoestische klanken uit het orkest die normaalgesproken het publiek in de zaal niet zouden bereiken.


 

 

 

Ontvangst album bij luisteraars

Christian Curré, antropoloog

Wat een luisterervaring! Ik had het geluk op cd/cd-kwaliteit te kunnen voorproeven van deze nieuwe productie, waarin duidelijk opnieuw een diepere lijn in het oeuvre van deze componist/producer wordt aangebracht.

 

In 16 tracks over 50 minuten werd ik meegevoerd door een tijd van confrontatie en contemplatie, die deze pandemie perfect vat en bevraagt. Als in een filmzaal welhaast het doek ingezogen kom je het ene moment orkestraal begeleid tot een overzicht over een samenleving die worstelt, waarna je in een subtiele en zacht-zoekende sololijn ineens zicht krijgt op de vertwijfeling van het individu. Zelf bevond ik me voor mijn geestesoog daarbij zowel op een verstild paadje - geconfronteerd met de obstakels van deze tijd - als bovenop een bergtop - diep ademend en hoopvol voor een nieuw vitaal perspectief. Een beeldende reis door muziek, waarbij je eigen verhaallijnen zich zowel loszingen als elkaar weer vinden in harmonie; waarbij je in de complete vervoering die je ervaart, je bij een track-overgang maar net genoeg adempauze krijgt voor het volgende bedrijf. Overrompelend en confronterend, maar daarbij vitaal en verrassend!

 
Christian Curré is antropoloog gespecialiseerd in landschap en beleving/erfgoed en identiteit, persoonlijk coach voor  jongvolwassenen/sekse, genderidentiteit, seksuele oriëntatie én schrijver van @feuilletonstijn op Facebook en Instagram.

Zelf beluisteren

Album beluisteren, kopen

Je kunt het album gratis beluisteren op alle online streaming-diensten. CD-kwaliteit albums worden uitgegeven in eigen beheer. Stuur een bericht via de contact pagina of via social media kanalen. Of bestel een CD via de webshop
 

Veel luisterplezier!


 

Eindbewerking, mixage, mastering

Leroy Evers, EVEROY Sound Design

In samenwerking met Leroy Evers heeft het album zijn uiteindelijke specifieke sound gekregen. De samenwerking met Evers is tot stand gekomen uit eerdere gezamenlijke projecten. Evers is sound designer in hart en nieren en werkt samen met zijn partner aan prominente Tv producties en online media. 

 

Het uitwerken van de eigenaardige Yves-sound met de nadruk op het performance gevoel van de muziek was een flinke klus. Door de professionele begeleiding van Leroy Evers hebben we iets fantastisch kunnen kunnen verklanken.

In tijden waarin het opvoeren van orkestrale muziek niet zo makkelijk zou zijn geweest hebben we met de release van 'Variations on: Obstacle' een belangrijke boodschap uitgedragen. Orkestrale muziek is een unieke beleving en er zijn nog unieke ervaringen uit het orkest die verborgen blijven voor het grote publiek. 
Met 'Variations on: Obstacle' proberen we het publiek de wat meer verborgen klanken uit het orkest te laten ontdekken.

bottom of page